Nyomtatás
Részletek: Kategória: Tűz- és Katasztrófavédelmi Tanszék | Megjelent: 2017. január 19.

A "Tűz- és katasztrófavédelmi szakirány" célja gyakorlati képességekkel rendelkező mérnökök képzése tűzvédelmi és iparbiztonsági tervező, ipari és szolgáltató cégek (versenyszféra), továbbá a tűzoltóságok / katasztrófavédelem (hatóság) számára.

Végzés utáni jellemző álláslehetőségek:

  • tűzvédelmi szaktervezés (építész és mérnöki, engedélyezési és kiviteli terveknél)
  • tűzvédelmi berendezések / rendszerek tervezése (pl. tűzjező és sprinkler rendszerek)
  • tűzvédelmi és iparbiztonsági szimulációk készítése szakcégeknél
  • tűzkockázat-elemzések végzése biztosító társaságok részére
  • tűzvédelmi szolgáltató cégek mérnöki munkatársa - tűzvédelmi kivitelezés, szakkereskedelem
  • tűzvédelmi üzemeltetés - közösségi és ipari létesítményeknél
  • veszélyes üzemekben tűzvédelmi / katasztrófavédelmi előadó
  • tűzvédelmi munkatárs katasztrófa-, munka- és környezetvédelmi szolgáltató cégeknél
  • Katasztrófavédelem / Tűzoltóság - tűzvédelmi, iparbiztonsági, polgári védelmi szakhatósági munkakör
  • tűzoltó műszaki tiszt (hivatásos, önkormányzati és létesítményi tűzoltóságoknál)

Eddigi tapasztalataink szerint a szakirányunkon végzettek közel 100%-a ÁLLÁSlehetőséghez jut a végzés utáni évben az aktuális helyzetben is!

Elérhető JOGOSULTSÁGOK (versenyszférabeli működéshez): TUÉ, TUJ, TUO tervezői (Magyar Mérnöki Kamara, Tűzvédelmi Tagozat) és Építési tűzvédelmi szakértő (Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, OKF).
Az önálló tervezési jogosultság megszerzéséhez (pl. tűzjelző vagy sprinkler rendszerek) az illetékes szakmai kamara ill. a hatóság kötelező szakmai gyakorlati időt és/vagy szakvizsgát írhat elő.

Az YBL szakirányán szerzett végzettséget a Katasztrófavédelem / Tűzoltóság (szakhatóság) felsőfokú tűzvédelmi végzettségnek ismeri el.

Építész- / építőmérnöki tervezési jogosultság egyidejű megcélzása esetén 2 szakirány elvégzése javasolt (építész és tűzvédelmi / építő és tűzvédelmi). Ez kb. 8-10 plusz tantárgyat és kb. egy év plusz tanulmányi időt jelent. Tapasztalataink szerint ezt évfolyamonként 1-2 hallgató vállalja. A tűzvédelmi szakiránnyal önmagában építész- vagy építőmérnöki tervezési jogosultság nem érhető el.

MSc-tanulmányok a szakirány elvégzése után a pl. SZIE Létesítménymérnöki képzésén (versenyszféra) vagy pl. az NKE Védelmi igazgatás képzésén (hatóság) folytathatók.
Európai MSc-tanumány a szakirány elvégzése után szintén lehetséges, a jelenlegi tapasztalatok alapján elsősorban brit területen.

A "Tűzvédelmi" szakirány felvétele egyszerűen a szakirány induló tárgyának Neptunban való felvételével ill. a TO iránymutatása szerint történik.

A szakirány önálló Tudományos Diákköri Konferencia-szekciót indít évek óta, a legjobbjainak a országos TDK-konferenciákon is sikerrel szerepeltek.