Nyomtatás
Részletek: Kategória: Hírek | Megjelent: 2021. május 04.

radonAz Ybl építőmérnök hallgatója Madár Bence – 2021. 04. 20-án a 35. OTDK Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán megtartott Had- és rendészettudományi szekciója Katasztrófavédelmi műveleti tagozatban 3. helyezést ért el a „Radon, mint minket körülvevő veszélyforrás – Hatások és intézkedések” pályamunkájával. A pályamunka valós mérési eredményeken és kiértékelésen alapuló kutatás, amely bemutatja a radont, mint radioaktív anyagot és vizsgálja a talajjal és építőanyagokkal való összefüggését és az ellene való védekezés építőmérnöki kivitelezési technológiáit. Fontos része a pályamunkának a nemzetközi vizsgálatok, eredmények ismertetése az USA-n, Kínán, Egyesült Királyságon és Svédországon vett példákon keresztül. A pályamű elemzi továbbá a magyarországi radonnal kapcsolatos intézkedéseket. A hallgató megvizsgálta az egyes országokban a lakosság felé történő hivatalos kommunikációk közötti különbségeket, kiemelve mind a pozitív és negatív hatással járó tevékenységeket és egyúttal felhívva a figyelmet a az egyes megoldások – lehetséges – hiányosságaira.

 A korszerű, nemzetközi viszonylatban is elfogadott megoldási javaslatok áttekintésén kívül a hazai lehetőségeket is bemutatja a dolgozat.

A tanulmány végén interdiszciplináris intézkedési javaslatokat találunk, amelyek majd részét képezhetik a magyarországi Nemzeti Radon Cselekvési Tervnek.

Külön kiemelnénk, hogy a hallgató egy nagyon erős, szakmai mezőnyben, több, hosszú évek óta a katasztrófavédelem területén szolgáló versenyzőt legyőzve, sikerült elérnie ezt a kiváló eredményt.

Köszönjük diákunknak és konzulensének, Nemoda Ferencnek a kiemelkedő pályamunkát!