Nyomtatás
Részletek: Kategória: Hírek | Megjelent: 2021. május 04.

VargaMelinda diplomaterv Varga Melinda, iskolánk Építész Msc. képzésén tanuló hallgatója kiemelkedő BSc diplomamunkájával a Magyar Urbanisztikai Társaság /MUT/ Diplomadíj Pályázatán dicséretben részesült.

A terv témája és célja Érd városközpont újragondolása, egy „valódi” településközpont kialakítása volt. A tervezési terület és környezetének vizsgálata számos problémát és kérdést vetett fel, melyeknek megválaszolására a tervező az alábbi módon reagált.
„Jelenleg az intézmények elszórtan helyezkednek el. Szigetszerű telepítésük nem teszi lehetővé, hogy egységben csatlakozzanak a városias szövethez.
Gondot okoz, hogy a szuburbanizációs folyamatokkal nehéz lépést tartani, és amennyire vonzóak voltak évtizedekkel ezelőtt a városközpontok területén létrejövő tömegközlekedési csomópontok, átmenő forgalmú vasútvonalak, országutak, napjainkban ezek okozzák a legzavaróbb környezeti hatásokat.”
Az átjárhatóság problémájára a megoldást a forgalom szintbeli szétválasztása – autós forgalom a terepszint alatt – nyújtotta. A közterületet parkok és sétálóutcák kialakításával teszi vonzóbbá a tervező. A központ széteső szerkezete ezáltal kohézióba kerül, a jelenleg meglévő városias, intézményi funkciókat Coworking közösségi munkahellyel és kávézóval egészült ki.

Gratulálunk és további sok sikert kívánunk a továbbiakhoz!

Konzulensek: Dr. habil Csontos Györgyi DLA, Wittek Krisztina