Nyomtatás
Részletek: Kategória: Hírek | Megjelent: 2021. április 20.

OTDK 2021 04 09Az YBL hallgatói - Nyárai Fruzsina és Kulcsár Dávid - a 35. OTDK Művészeti és Művészettudományi Szekció megmérettetésén 2. helyezést értek el az "ACÉL_EMLÉK_MŰ_TÉR" pályamunkályukkal 2021.04.09-én a METU-n.

A pályaműről a tervezők, így mesélnek:

"A feladat nem szokványos építészeti kihívás, hiszen nem egy épület tervezésről van szó, hanem egy sokkal inkább elvont, majdnem szakrális jellegű emlékmű létrehozásáról.

Magyarországon az Ipari Örökségvédelem nem kapja meg a méltó megbecsülését, pedig ezen értékeink megóvására nagyobb figyelmet kéne fordítanunk. Napjainkban ez a fajta igény egyre nagyobb teret kap, kisebb-nagyobb rehabilitációk keretében.

A helyszínünk Ózd, a gyár köré épült város mely egykoron Magyarország egyik legmeghatározóbb nehézipari termelését bonyolította le. Az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Köre pályázatot hirdetett ki, melynek célja egy méltó emlékmű tervezése a hajdani Acél gyár jellegzetes kéménysorának. Az emlékművet a gyár utcai parkolóba terveztük.

A környezetanalízis készítése közben feltártuk a város és a kémények múltját, minek következtében megfogalmazódott bennünk ezek jelentősége. Mindezen ismeret tudatában álltunk hozzá a tervezési feladathoz és fontosnak találtuk, hogy méltóképpen hozzájáruljunk a helyi ipari örökségek védelméhez.

A tervezett emlékművel megpróbáljuk a feledésbe merülő gyár jelentőségét újra visszahozni a köztudatba, hogy az újabb generációk ne csak az előttük elenyésző ipari telepet lássák. A város eltűnt szimbólumait új formában jelenítjük meg úgy, hogy annak elemei a régi gyár anyagjaiból, struktúráiból épül. "

Köszönjük diákjainknak és konzulensüknek, Dr. Csontos Györgyi DLA remek munkáját!