Copyright 2022 - Custom text here
 • Slide number 0
 • Slide number 1
 • Slide number 2
 • Slide number 3
 • Slide number 4
 • Slide number 5
 • Slide number 6
 • Slide number 7
 • Slide number 8
 • Slide number 9
 • Slide number 10
 • Slide number 11
 • Slide number 12
 • Slide number 13
 • Slide number 14
 • Slide number 15
 • Slide number 16

ybl facebook2

TDK logo feketeHa olyan dolgokkal szeretnél foglalkozni, ami tényleg érdekel téged, KEZDD EL MOST! Indítsd a szakmai karriered!

"A TDK, a tudományos diákköri mozgalom 70 éve működik Magyarországon. Lényege a tanár és a diák alkotó együttműködése, amely a tehetséggondozás sajátos formája a felsőoktatásban. 
Célja, hogy tudományos műhelymunkát és ezzel minőségi többlettudást, alkotási alkalmat adjon az arra vállalkozó egyetemistáknak és főiskolásoknak, akik felsőoktatási tanulmányaik mellett készek arra, hogy többlettőkét gyűjtsenek szakmai és/vagy tudományos karrier álmaik megvalósításához."  Prof. Dr. Szendrő Péter

A TDK (Tudományos DiákKör) két formája jellemző az Ybl Karon. A tudományos és a művészeti. 

A tudomány esetében egy saját témát kell választani, amelyiket a tanár is javasolhat, de még jobb, ha a diák hozza. A tanárok feladata a kutatás segítése ötletekkel, szakirodalmi ötletekkel, kutatási módszertannal, konferencia részvétel segítésével, (ami akár külföldön is lehet), a téma pontosításával. Minden tanárnak van saját érdeklődési, kutatási területe, ahol egyike a legjobbaknak, ha nem éppen ő a legjobb, így a legalkalmasabb a kutatás segítésére. A kutatás témája szerint jelenthet ez terepen végzett munkát (pl. emberek kérdezése, pl. aki tervezett már egy épülettípust, épület felmérés, fotózás, hidak pilléreinek mérése stb.), könyvtárban, interneten való keresést, labor méréseket, kísérleteket. Kutatáshoz szükséges pénz kérhető, van rá pályázati forrás - utazás, szállás, konferencia részvétel, belépők, stb. (nem ösztöndíj formában).

A kapott eredményekből egy dolgozat készül, amely felvezeti a témát: mit kutattunk, miért, milyen eszközökkel, milyen eredményekre jutottunk, azokat milyen eszközökkel elemeztük és milyen tanulságokat vontunk le. Természetesen attól tudományos a kutatás, hogy minden állítás alátámasztásra kerül, amiből más szakembereknek is azonos megállapításra kell jutnia. Ehhez rögzíteni, dokumentálni kell a tevékenységet pl. jegyzőkönyvekkel, fotódokumentációval, vagy más megalapozott hitelességű forrásokból vett állításokkal, idézetekkel. Nagyon fontos, hogy felhasználhatjuk (sőt célszerű is felhasználni) mások gondolatait, megállapításait, képeit, de pontosan meg kell adni a forrást. (Ennek külön rendje van.) A tudományos kutatás "eredménye" egy tudományos dolgozat, a TDK esetében ez kb.30-60 oldal.

A művészet esetén egy művészeti alkotás készül, annak elkészítésében kap tanári segítséget a diák. A művészet bármely ága választható, pl. performance, festészet, szobrászat stb. de nálunk az építőművészet, terv jellemző. Ez általában nem lehet egy kötelező féléves feladat, de lehet annak előélete vagy utóélete, és itt is segítenek a tanárok a téma megtalálásában is. Az eredmény itt általában egy terv vagy tárgy. 

Az is megengedhető, hogy egy tervezési feladat előkészítése, kutatása váljon a TDK tárgyává, akár egyazon tervezési feladatból készülhet tudományos kutatás és művészet is. A TDK dolgozat továbbvihető diploma feladatnak, vagy lehet annak része.

Az elkészült műveket TDK konferencián mutatjuk be egymásnak tavasszal és ősszel egy rövid (15 perces) előadás formájában. Ezeken választjuk ki a kétévenkénti tavaszi országos tudományos és művészeti konferenciákon, az OTDK-n vagy az OMDK-n bemutatandó munkákat.

A TDK munkát nem a felvételi pontszámba való beszámítása, a tantárgyakba beszámított előnyök, utazások vagy egyéb kedvezmények miatt érdemes csinálni (Msc, Ma, doktori iskolai felvételin deklaráltan plusz pontot ér.), hanem mert bevezet egy új, érdekes világba, a kutatások világába, amely önmagában annyira érdekes, hogy sokan egész életükre ezt választják.

A kutatás vagy alkotás kisebb csoportban is végezhető, de ettől függetlenül is sok új (szakmai és baráti) kapcsolatra ad módot tanárokkal és egymással. Keresni az Ybl Karon Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. érdemes.
A jelentkezőkkel személyesen, telefonon, online történik a kapcsolattartás.

A Karon folyó TDK tevékenységet segíti a Miniszterelnökség az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által a Nemzeti Tehetség Program keretében az "Ybl TDK műhelymunkák, programok és konferencia 2021/22" című (NTP-HHTDK-21-0065) pályázat támogatásával.

 

Csanády Gábor
Tel.: 20/409 0919