Copyright 2022 - Custom text here
 • Slide number 0
 • Slide number 1
 • Slide number 2
 • Slide number 3
 • Slide number 4
 • Slide number 5
 • Slide number 6
 • Slide number 7
 • Slide number 8
 • Slide number 9
 • Slide number 10
 • Slide number 11
 • Slide number 12
 • Slide number 13
 • Slide number 14
 • Slide number 15
 • Slide number 16

ybl facebook2

A BORD Építész Stúdió idén ősszel másodszorra rendezi meg DECODE című kiállítását, amelyhez pályázat útján keresi kiállító partnereit építészet és alkalmazott/vizuális művészetek területéről.

Beküldési határidő: október 20. éjfél

A kiíró olyan pályázati anyagokat vár, amelyek egy-egy történet köré épülnek fel. A kiállítás célja, hogy bemutassa az egyes építészeti és művészeti projektek mögött meghúzódó történeteket és gondolatvilágot, melyek értékes, egyedi alkotássá emelik a műveket.

 

A kezdeményezést elindító BORD Építész Stúdió 2006-ban alakult, Bordás Péter építész vezetésével. Mára a stúdió budapesti székhelye mellett Debrecenben és Zürichben is működtet irodát. Nemzetközileg is elismert munkái közül kiemelkedik az Etyeki Kúria Borászat, a szőlők felett lebegni látszó tetők szimfóniája, a Holdvölgy egyszerre régi és új épülete.

Nagyobb léptékű projektjeik között szerepel a Forest Offices, Kelet-Magyarország legmodernebb irodaháza, a budapesti Allure Residence lakópark, a Nagyerdei Stadion és a környező városi park rehabilitációja. Aktuális projektjei közt megtalálható az épülő Debreceni Nemzetközi Iskola, amelynek koncepciója a védelmet, a közösséget jelképező kör, a három dimenzióba helyezett vízélményt kínáló Debreceni Strandfürdő valamint az elfogadott koncepciótervvel rendelkező, a lebegő jégtömbre asszociáló Nemzeti Korcsolyázó Központ.

A stúdió célja, hogy a hely meglévő értékeiből táplálkozva, erős, egyedi karaktert adjon épületeinek. Minden projektet egy-egy történet köré épít fel. Ez a történet inspirálja az építészeti koncepciót, amely vezérfonalként kíséri végig a tervezés folyamatát és ruházza fel egyéniséggel épületeit. Ebbe a gondolkodásba nyerhetünk bepillantást projektjeiken keresztül, melyek honlapjukon elérhetők. További információk itt és itt.

A BORD Építész Stúdió a DECODE pályázat és az azt követő kiállítás által lehetőséget kíván teremteni az építészet, a design és a képzőművészet találkozására, új kapcsolódási pontokat felfedezve és szorosabbá fűzve a társművészeti ágakat. A DECODE célja továbbá, hogy felhívja a figyelmet a gondolatok köré épülő alkotásra és ezáltal az értékteremtésre. Ezek a munkák nem a nemzetközi trendekhez igazodnak, hanem erős, önálló gondolati háttérrel és alkotói szándékkal jönnek létre.

A pályaművek közül a művészetek és építészet különböző területeinek kiemelkedő képviselőiből felkért szakmai bíráló bizottság választja ki a kiállításon résztvevő és a díjazott anyagokat.

A DECODE pályázat összdíjazása, két kategóriában (építészet és alkalmazott/vizuális művészet) együttesen, nettó 800.000 forint.

A pályázati anyagból rendezett kiállítás időpontja: 2019. november 13-20., helyszíne a budapesti Faur Zsófi Galéria.

A DECODE pályázaton való részvétel feltételei:

Pályázhat minden 18-35 év közötti, magyar felsőfokú vagy művészeti intézményhez kötődő (ott tanulmányokat folytató, ösztöndíjas, gyakornok, illetve már végzett magyar vagy külföldi) építész vagy vizuális és alkalmazott művész (designer, képző-, ipar-, új média-, video- és fotóművész).

A Kiíró csapatok pályázatát is befogadja, kimondottan üdvözli, ha a két pályázati kategóriából vegyes csapatok állnak össze és együtt indulnak. Vegyes csapatok esetén a pályamű csak egy, a csapat által választott kategóriába nevezhető.

A pályázaton való részvétel feltétele a regisztráció:

Regisztrálni lehet a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, tárgyként „regisztráció” megjelöléssel.

A regisztráció határideje:

 1. október 18. A pályázatokat a regisztráció visszaigazolása után október 20-án éjfélig kell beküldeni.

A regisztrációs emailben az alábbi adatok feltüntetése szükséges:

– pályázó neve,

– pályázó születési dátuma,

– rövid szakmai önéletrajz,

– tanulmány megjelölése,

– kategória megnevezése (Építészet vagy Vizuális és alkalmazott művészet).

A regisztrációt követően a Kiíró válasz emailben ismerteti a pályamunkák digitális feltöltésének módját. A regisztrációs email kérdést nem tartalmazhat.

A DECODE pályázat tárgya és a benyújtandó munkarészek:

A pályázók feladata egy olyan saját alkotás bemutatása, amelynek fókuszában, koncepciójának hátterében egy történet áll.

Hogyan is születik meg egy alkotás? Adott a feladat vagy téma, építészet esetén többnyire a helyszín, múltjával, értékeivel vagy éppen hibáival. Ehhez társul sokszor egy inspiráció, egy gondolat, amelyből történet születik. Ez a koncepciót alkotó történet koherensen megjelenik az alkotói folyamatban, melynek eredménye egy erőteljes, egyedi hangulatú alkotás. Feladatunk, hogy felhívjuk a figyelmet a művészet mögött rejlő gondolati háttérre és azt közérthető formában mutassuk be.

Ezért a pályázati munka legfőbb eleme a koncepció bemutatása.

A pályázók két kategóriában indulhatnak: Építészet vagy Vizuális és alkalmazott művészetek

ÉPÍTÉSZET KATEGÓRIÁBAN:

a pályázók egy koncepciót mutatnak be, melynek eredménye egy megvalósult vagy meg nem valósult építészeti mű. A feladat egy kreatív prezentáció létrehozása, mely fókuszba helyezi a mű hátterében rejlő erős gondolatiságot, a helyre vagy funkcióra reflektáló háttértörténetet. Közérthetővé teszi a „sztorit”, amelyet az épületben járva átélhetünk.

A pályázatra benyújtható: az alkotás prezentációja, amely részletesen bemutatja a koncepciót képező, azt alátámasztó történetet, illetve az annak eredményeként létrejött megvalósult vagy meg nem valósult tervet. A pályaműveket egyetlen, legfeljebb 3 perc, minimum 30 másodperc hosszúságú médiafálj (mp4, avi, wmv, például PowerPointból mentett wmv vagy pdf-ből, Preziből, stb screen recorderrel rögzített médiafájl) formájában kell benyújtani, HD felbontásban (1280×720). A médiafájl részét képezheti slideshow, animáció, film, terv, képek, stop-motion, kézi vagy digitális technikával készített ábrák, rajzok, feliratok, hang zene, narráció stb. A legjobb pályaműveket a DECODE kiállítás keretében vetített formában mutatjuk be. Ezért ennek a prezentációnak tartalmaznia kell mindazt, ami a pályamű megértéséhez szükséges!

A fenti prezentációt kiegészítheti makett is, amelyet a zsűrizés után a kiállításra kerülő pályázat alkotójával egyeztetett időpontban a BORD Építész Stúdió címére kell eljuttatni (1068 Budapest, Felső erdősor 3. III/22.)

VIZUÁLIS ÉS ALKALMAZOTT MŰVÉSZEK KATEGÓRIÁJÁBAN:

a pályázók feladata egy tetszőleges hely (konkrét, fiktív, elvont, metaforikus) szellemisége által inspirált, a történetet középpontba állító saját alkotás, helyspecifikus beavatkozás (akár konkrét épületen) létrehozása, amely lehet koncepcióterv szintű vagy kész művészeti alkotás.

A pályázatra benyújtandó: az alkotás illetve a koncepciót alátámasztó történetet prezentációja, amely bemutatja, hogyan transzformálódik a történet, egyedi és megismételhetetlen művészeti alkotássá. A pályaműveket egyetlen, legfeljebb 3 perc, minimum 30 másodperc hosszúságú médiafálj (mp4, avi, wmv, például PowerPointból mentett wmv vagy pdf-ből, Preziből, stb screen recorderrel rögzített médiafájl) formájában kell benyújtani, HD felbontásban (1280×720). A médiafájl részét képezheti slideshow, animáció, film, terv, képek, stop-motion, kézi vagy digitális technikával készült ábrák, rajzok, feliratok, hang zene, narráció stb. A legjobb pályaműveket a DECODE kiállítás keretében vetített formában mutatjuk be. Ezért ennek a prezentációnak tartalmaznia kell mindazt, ami a pályamű megértéséhez szükséges!

A fenti prezentációt kiegészítheti tárgyi művészeti alkotás is. A kiállításra szánt kész műalkotás maximális mérete nem haladhatja meg egy 1 m élhosszúságú kocka méretét. Ebben az esetben a zsűrizés után, a művészeti alkotás a pályamű szerzőjével egyeztetett időpontban a BORD Építész Stúdió címére kell eljuttatni (1068 Budapest, Felső erdősor 3. III/22.). Tervekre, skiccekre az előbbi méretkorlátozás nem vonatkozik.

A DECODE pályázat díjazása kategóriánként:

 • 1 db fődíj: nettó 300.000 Ft,
 • 2 db „ígéretes projekt” díj: egyenként nettó 50.000 Ft.

A DECODE pályázat eredményhirdetése a DECODE kiállítás ünnepélyes megnyitóján, 2019. november 13-án, 18:00 órakor lesz, a Faur Zsófi Galériában, a Budapest XI. Bartók Béla út 25. címen. A kiállítás 2019. november 20-ig lesz megtekinthető.

Az előző évi pályaműveket valamint a projekt werkfilmjét ide kattintva, valamint a DECODE ARTHITECTURE YouTube csatornán tekinthetik meg.

A DECODE pályázat Bíráló Bizottságának tagjai: 

 • Bordás Péter, BORD Építész Stúdió, alapító, zsűrielnök,
 • habil Szabó Levente DLA, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Középülettervezési tanszék,
 • habil Anthony Gall Phd, SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építészmérnöki Intézet, egyetemi docens,
 • Golda János DLA, Ybl-, Pro Architectura-, Príma-díjas építész,
 • Kálmán Borbála, Ludwig Múzeum kurátor, művészettörténész,
 • Etentuk Inemesit, Artlocator applikáció és Artlocator Magazin, alapító, kulturális menedzser,
 • Kukla Krisztián, Leopold Bloom Alapítvány, művészeti vezető.

A részletes kiírást elérhetik a BORD Építész Stúdió honlapján is.