Nyomtatás
Részletek: Kategória: Könyvtár | Megjelent: 2017. március 22.

A Víz Világnapja - Március 22.

WWD2017 hu CMJN

 

Oláh Pál
Március 22-re

A tiszta víz, mely maga az élet.

Amit a természet megteremtett s védett.
Az ember keze által már mérgezetté lett.
Emberek, nekünk csak ennyit ér az élet?

u.i.
Nincs jövőnk, ha nem lesz vizünk.
Takarékoskodj hát velünk!

 

A víz a földi életet egyik alapvető meghatározója, nélküle nincs élet. A víz az ember számára nélkülözhetetlen mind biológiai-, higiéniai-, egészségügyi-, közlekedési-, és termelési szempontból is. A világ vízfelhasználásának üteme a 20. században kétszeresen haladta meg az emberiség létszámának egyébként is robbanásszerű növekedését. Azonban a világ szinte minden állóvize, folyója szennyezett. Jelenünk és jövőnk, az eljövendő generációk sorsa azon múlik, miképpen gazdálkodunk a Föld vízkészleteivel, hogyan tudjuk megóvni és képesek vagyunk-e megfelelően hasznosítani rendelkezésre álló vizeinket.

Az ENSZ 1993-ban a Víz Világnapjának nyilvánította március 22-ét. E jeles nap minden évben más-más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére. 2017-ben a világnap szlogenje a „Szennyvizek? Tiszta vizet!" lett.

Természetes vizeinket nemcsak a szennyvíz, a mértéktelen szemetelés, a kőolajszármazékok, a mezőgazdaságban használatos vegyszerek szennyezik be, de pl. a különböző káros anyagokat szállító csapadék és a gyógyszermaradványok jelenléte miatt is aggódhatunk (utóbbi több mint 90 %-a az emberi vizelettel kerül a szennyvízbe, onnan pedig a természetes vizekbe). A hatóanyagok koncentrációját persze befolyásolja a hígulás mértéke és az alkalmazott szennyvíztisztítás is.

A probléma tehát nem eltúlzott, és megoldásához elengedhetetlen a vízfogyasztás takarékos felhasználásának megszervezése és a vízbe jutatott káros anyagok szabályozása. Még fontosabb a jó minőségű víz pótlását szolgáló, különösen az ipari és háztartási szennyvizek újrahasznosítását biztosító technológiák fejlesztése, rendszerbe állítása.

A szennyvíz megtisztítására számos technológia fejlődött ki, az egyik leginkább elterjedt az ún. eleveniszapos technológia. Azonban egyre többet hallhatunk a szennyvíztisztítás mellett a szennyvíz hasznosításának lehetőségeiről, melynek lényege abban áll, hogy minden, ami a szennyvízben hasznos és kinyerhető, azt ki is kell nyerni, és a cél az (elő)ülepítéssel leválasztott teljes iszapmennyiség felhasználása. A szennyvíziszap szerves trágyaként való hasznosítása a mezőgazdaságban a legkézenfekvőbb lehetőség, ehhez persze elengedhetetlen a környezettudatos csatorna-használat ösztönzése, a szennyvízhálózat rendeltetésszerű használata. Az iszaphasznosítási lehetőségek és a visszamaradt használt víz tisztításának új módszereinek megvalósítása egyaránt további kihívások elé állítja a szakembereket.

A témában további információk, hasznos linkek a Víz Világnapja magyar és angol nyelvű oldalán találhatóak:
http://www.vizvilagnap.hu/index.php/linkek
http://www.worldwaterday.org

Programajánlók a Víz Világnapjához kapcsolódóan:
https://www.programturizmus.hu/search?keywords=&keywords-text=viz+vil%E1gnapja&f-loc=&f-loc-text

Nemzetközi víz világnapi videó: http://www.vizvilagnap.hu/index.php/keresgelo


Források:

Könyv- és folyóirat-ajánló: