Copyright 2017 - Custom text here

Tisztelt Látogatóink!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy

2017. március 29-én, szerdán

a Kari Könyvtár

továbbképzés miatt

9:00-13.00 között ZÁRVA tart.

 

A Víz Világnapja - Március 22.

WWD2017 hu CMJN

 

Oláh Pál
Március 22-re

A tiszta víz, mely maga az élet.

Amit a természet megteremtett s védett.
Az ember keze által már mérgezetté lett.
Emberek, nekünk csak ennyit ér az élet?

u.i.
Nincs jövőnk, ha nem lesz vizünk.
Takarékoskodj hát velünk!

 

A víz a földi életet egyik alapvető meghatározója, nélküle nincs élet. A víz az ember számára nélkülözhetetlen mind biológiai-, higiéniai-, egészségügyi-, közlekedési-, és termelési szempontból is. A világ vízfelhasználásának üteme a 20. században kétszeresen haladta meg az emberiség létszámának egyébként is robbanásszerű növekedését. Azonban a világ szinte minden állóvize, folyója szennyezett. Jelenünk és jövőnk, az eljövendő generációk sorsa azon múlik, miképpen gazdálkodunk a Föld vízkészleteivel, hogyan tudjuk megóvni és képesek vagyunk-e megfelelően hasznosítani rendelkezésre álló vizeinket.

Az ENSZ 1993-ban a Víz Világnapjának nyilvánította március 22-ét. E jeles nap minden évben más-más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére. 2017-ben a világnap szlogenje a „Szennyvizek? Tiszta vizet!" lett.

Természetes vizeinket nemcsak a szennyvíz, a mértéktelen szemetelés, a kőolajszármazékok, a mezőgazdaságban használatos vegyszerek szennyezik be, de pl. a különböző káros anyagokat szállító csapadék és a gyógyszermaradványok jelenléte miatt is aggódhatunk (utóbbi több mint 90 %-a az emberi vizelettel kerül a szennyvízbe, onnan pedig a természetes vizekbe). A hatóanyagok koncentrációját persze befolyásolja a hígulás mértéke és az alkalmazott szennyvíztisztítás is.

A probléma tehát nem eltúlzott, és megoldásához elengedhetetlen a vízfogyasztás takarékos felhasználásának megszervezése és a vízbe jutatott káros anyagok szabályozása. Még fontosabb a jó minőségű víz pótlását szolgáló, különösen az ipari és háztartási szennyvizek újrahasznosítását biztosító technológiák fejlesztése, rendszerbe állítása.

A szennyvíz megtisztítására számos technológia fejlődött ki, az egyik leginkább elterjedt az ún. eleveniszapos technológia. Azonban egyre többet hallhatunk a szennyvíztisztítás mellett a szennyvíz hasznosításának lehetőségeiről, melynek lényege abban áll, hogy minden, ami a szennyvízben hasznos és kinyerhető, azt ki is kell nyerni, és a cél az (elő)ülepítéssel leválasztott teljes iszapmennyiség felhasználása. A szennyvíziszap szerves trágyaként való hasznosítása a mezőgazdaságban a legkézenfekvőbb lehetőség, ehhez persze elengedhetetlen a környezettudatos csatorna-használat ösztönzése, a szennyvízhálózat rendeltetésszerű használata. Az iszaphasznosítási lehetőségek és a visszamaradt használt víz tisztításának új módszereinek megvalósítása egyaránt további kihívások elé állítja a szakembereket.

A témában további információk, hasznos linkek a Víz Világnapja magyar és angol nyelvű oldalán találhatóak:
http://www.vizvilagnap.hu/index.php/linkek
http://www.worldwaterday.org

Programajánlók a Víz Világnapjához kapcsolódóan:
https://www.programturizmus.hu/search?keywords=&keywords-text=viz+vil%E1gnapja&f-loc=&f-loc-text

Nemzetközi víz világnapi videó: http://www.vizvilagnap.hu/index.php/keresgelo


Források:

Könyv- és folyóirat-ajánló:

 

Tisztelt Látogatóink!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Könyvtár 2017. március 15-én, szerdán és 16-án, csütörtökön

ZÁRVA tart.

 

Kérdéseiket, problémáikat jelezhetik a Könyvtár e-mail-címén: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

EBSCO Academic Search Ultimate próbahozzáférés

 

2017. március 1. és 2017. április 30. között a Szent István Egyetemen próbahozzáférés keretében elérhető az EBSCO Academic Search Complete adatbázisának legújabb verziója, az Academic Search ULTIMATE.

Az Academic Search ULTIMATE több mint 16 000 kiadvány adatait tartalmazza, melyből 12 400 teljes szövegű tudományos folyóirat, magazin és időszaki kiadvány, riport, könyv és videó a tudomány minden területéről: a csillagászattól az antropológián, építészeten, jogon, egészségügyön, irodalmon át a fizikáig, matematikáig, gyógyszerészetig és zoológiáig.

A több ezer angol és anyanyelvi teljes szövegű folyóirat Európából, Ázsiából, Óceániából, és Latin-Amerikából a kutatók és diákok számára szélesebb, globálisabb nézőpontot biztosít.

 

Az adatbázis elérhetőségei:

Az Egyetem számítógépeiről vagy saját számítógépről az egyetemi wifin keresztül: http://search.ebscohost.com

Távoli hozzáféréssel Shibboleth azonosítás használatával az Egyetem hálózatán kívül, saját számítógépről, otthonról: http://search.ebscohost.com/login.aspx?authtype=shib

Az EBSCO keresőfelületen az EBSCOhost Web menüpontot kiválasztva, az Academic Search Ultimate-re kattintva lehet az adatbázisban keresni. A többi EBSCO adatbázissal egyidejűleg is kereshetünk az Ultimate-ben, ha kijelöljük azt a választható adatbázisok közül vagy az EBSCO Discovery Service szolgáltatáson keresztül.

 

Bővebb információk az adatbázisról: https://www.ebscohost.com/academic/academic-search-ultimate

http://lib.szie.hu/story/ebsco-academic-search-ultimate-probahozzaferes

 

InCites kutatásértékelő alkalmazás a Szent István Egyetemen

 

2017-ben EISZ előfizetés keretében elérhetővé vált a Szent István Egyetemen az InCites, amely a Web of Science adattartalmára épülő interaktív, kutatást támogató alkalmazás.

Az adatbázis az Egyetem számítógépeiről vagy saját számítógépről az egyetemi wifin keresztül az Eduroam azonosító használatával érhető el a Web of Science felületén, a használathoz egyénenkénti regisztráció szükséges.

Az InCites lehetővé teszi az intézményi kutatás eredményeinek és hatásának nyomon követését, a Szent István Egyetem és más intézmények tudományos teljesítményének és kapcsolati hálójának vizsgálatát. Minden bibliográfiai és hivatkozási adat a multidiszciplináris Web of Science adataira épül. Az adatbázisban különböző elemzési szinteket lehet választani: szerzők, a WoS közleményekben azonosítható affiliációkban megjelent intézmények, országok, szakterületek szerint is készíthetők elemzések.

 

További információk és felhasználói segédanyagok az InCites alkalmazásról a http://about.incites.thomsonreuters.com oldalon találhatók.
Bővebb információ: http://lib.szie.hu/story/incites-kutatasertekelo-alkalmazas-a-szent-istvan-egyetemen